Annons

Wintas Wiki ger koll på skönhetsbegreppen

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Apoteket.

Vad är det egentligen i ansiktskrämen, finns det ämnen som man bör undvika i sin skönhetsrutin, vad betyder de konstiga orden och varför är vissa ingredienser hetare än andra?  Skönhetskemi är ett ämne jag brinner för av flera anledningar och jag vet att även ni läsare blir alltmer nyfikna och vill veta vad som finns i produkterna, precis som man gärna vill veta vad det är i maten man äter. Det händer också hela tiden massor av spännande saker inom det här ämnet som är bra att ha koll på. Framför allt tycker jag det är viktigt att ta reda på fakta eftersom det titt som tätt dyker upp rena felaktigheter som sprider sig likt en löpeld i sociala medier, påståenden som många snabbt tar till sig som sanning. Därför är det toppen när Apoteket nu lanserar Wintas Wiki.

Annons

Annons

Winta Woldai har stenkoll på innehållet i dina skönhetsprodukter.

På Wintas Wiki kan du enkelt gå in och läsa om vanligt förekommande ingredienser, vad skillnaden är på ekologiskt, naturligt och syntetiskt, varför man på Apoteket valt att plocka bort vissa ingredienser och mycket mer. Eftersom frågor av de här slagen ständigt snurrar i mitt huvud blev jag riktigt glad när Apoteket frågade om jag ville ställa några frågor till toxikologen Winta Woldai, kvinnan som är den som som reder ut begreppen på Wintas Wiki. Hon är en riktig

Annons

fena på det här med kosmetisk kemi, vilket det ju faktiskt handlar om. Här kan du läsa mina frågor och Wintas svar.

Man läser lite då och då att huden skulle ha lättare att ta till sig naturliga ingredienser jämfört med syntetiska eftersom kroppen känner igen dem lättare. Stämmer det?

Det finns ingen vetenskaplig grund bakom det påståendet. Huden kan inte skilja på ursprung utan på den kemiska strukturen, exempelvis bensoesyra från lingon är precis samma som bensoesyra framställt på ett labb.

Många upplever att de har känslig hy idag. Vilken ingrediens är det som flest reagerar på och vad är viktigt när man väljer produkter om huden lätt blir irriterad och röd?

Oftast handlar det om något konserveringsmedel, växtextrakt eller parfym. Har man känslig hy så tycker jag

Annons

att man alltid ska undvika parfymerade produkter. Även om man inte reagerar direkt så kan man successivt utveckla allergi eller få reaktion i form av rödhet, sveda och torrhet. Det finns många bra oparfymerade produkter som är anpassade för känslig hy genom att det redan är testat på känslig hy.

Det finns framför allt en ingrediens som jag funderar mycket kring just nu och det är den som heter cyklopentasiloxane. Det är en väldigt vanlig ingrediens i t ex håroljor och primers idag och den förekommer ofta i ganska stor mängd i just den typen av produkter, dvs står många gånger detta eller tvåa på INCI-listan. Apoteket har valt att ta bort alla produkter som innehåller cyklopentasiloxane. Varför tycker du att man ska se upp med just denna?

Precis som du konstaterat så är det en vanlig ingrediens som används i hög utsträckning och i hög halt i flera skönhetssprodukter. Vi använder också många olika skönhetsprodukter varje dag och kan då exponeras för en hög dos. Cykliska silikoner har dåliga hälsoegenskaper och mycket dåliga miljöegenskaper. Allt detta sammantaget gör att ingrediensgruppen inte bedöms som bra att använda och borde successivt fasas ut ur skönhetsprodukter.

Du hittar även dessa på Wintas Wiki på Apotekets hemsida, tillsammans med flera andra skönhetsbloggares funderingar. Och har du egna funderingar kring ingredienser osv kan du faktiskt mejla Winta, adress finns här!

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Apoteket. 


2 kommentarer till “Wintas Wiki ger koll på skönhetsbegreppen”

    1. Bra initiativ av Apoteket, tycker jag. Och bra att man lätt kan gå in och kolla olika ingredienser. Hojta till om det är något du undrar!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)


Annons



Laddar