Annons

Annons


Test av Botanea – L’Oréal Professionnels nya naturliga hårfärg

Det är lite tillbaka till naturen just nu på salongsfronten. Förra året kom Kérastase med sin Aura Botanica, Biolage har lanserat både hårvård och styling med naturliga ingredienser under namnet R.A.W och nu är det dags för L’Oréal Professionnel att hoppa på det här naturtåget. De går dock ett steg längre. Förutom schampo,  balsam, inpackning och olja under märket Source Essentiell så kan man nu erbjuda en helt naturlig hårfärg – Botanea. Anledningen är glasklar. 34 % av de kvinnor som tidigare färgat håret på salong har uppgett att man faktiskt inte vill pga att man vill undvika de starka kemikalier som används.

Annons

Frisören blandar örterna själv enligt recept och det finns 13 olika färgvariationer att välja mellan.

Botanea är örterna henna, cassia och indigo som av frisören blandas med varandra på olika sätt beroende på vilken färg som önskas. 10 år har det tagit att få fram färgen, en av anledningarna är att jordbruket i Indien (där örterna odlas) behövde ställas om till ekologiskt. Problemet med t ex traditionell henna är att det drar till sig väldigt mycket metaller, något som gör det svårt att förutsäga resultatet. Hos Botanea är inte bara jorden där örterna odlas renare. Örterna är också renade efter skörd för att få ett pulver helt utan föroreningar.

Jag har aldrig testat att färga naturligt så jag anmälde mig snabbt som försökskanin. Här kan du se hur det gick:

Det är lite kladdigare och meckigare för frisören att få i färgen men den luktar friskt av något som liknar matcha te (eller vått gräs) och den är behaglig ljummen när det landar i hårbotten.

För att hålla blandningen fuktig får jag plast på skallen. Det gör också att sköljningen går lite lättare efteråt.

Jag har ju varit röd tidigare så för mig är detta toppen, jag är så glad i min nya färg, den har en gyllene kopprighet som är perfekt nu inför sommaren. Den känns också snäll mot stråna och håret får lite extra glans.

Eftersom Botanea bara är örter plus kokosolja för att bli smidig och ge lite extra glans så kan man inte likna den vid en traditionell permanent hårfärg. Den öppnar inte upp hårstrået och tränger in utan lägger sig mer runt stråna. Det blir väldigt naturliga skiftningar vilket jag gillar. Det går dock inte att ljusa upp hår och det är knepigt att leka med olika färger, slingor kan man glömma. Färgen blir som en gröt och därför blir det för svårt att separera olika partier. Så vad kan du få?

Även om man blandar alla örterna i de flesta färgvariationerna så är det oftast en som har huvudrollen.

Indigo används till mörkare toner och blir bäst i ett hår som är brunt eller mörkt. Det går inte att få svart, de indigofärger som du kan göra det med har andra kemikalier i sig. Däremot kan du gå riktigt mörkt och kallt brunt. Kuriosa är att det kan se lite grönt ut i början när man färgat med indigo men färgen förändras första dygnet och det gröna försvinner sedan.

Henna är varm koppar och huvudingrediensen i min färg. Den passar till blonda, koppriga och bruna hår och ger här en gyllene kopparton.

Cassia ger egentligen ingen färg utan används för att få mer lyster och glans. I ett blont hår kan du se att det ger en mjuk gyllene lyster.

Jag hade en ganska trist utväxt och börjar få en hel del gråa strån. Jenny, utbildare på L’Oréal Professionell som färgade mig, la färgen i botten först vilket gjort att utväxten faktiskt inte är tydlig alls. På mig satt den i lite drygt en halvtimme, för mörkare färger är tiden upp till en timme.

Än så länge är jag väldigt imponerad. Jag gillar färgskiftningarna och jag gillar att färgen ska försvinna gradvis, i sex veckor ska den hålla i sig. Förutom att Botanea är helt naturlig och ekologisk så är själva hanteringen av förpackningar osv mer miljövänligt. Pulvret kommer i påsar och frisörerna häller över det i burkar. Det gör att Botanea tar mindre plats både i transporter och på salongen än traditionella färger.

Jenny förklarar att det finns 13 recept men precis som med bakning så kommer frisörerna själva att kunna göra egna recept ju mer de lär känna färgen. Resultatet blir väldigt säkra i färgerna eftersom örterna är renade, något som förvånade mig.

Botanea har redan börjat rulla ut och det är salonger som arbetar med L’Oréal Professionell som du kan hitta färgen hos. Source Essentiell har jag inte hunnit testa ordentligt än, det enda jag kan säga är att dofterna är helt underbara. Men mer om det senare.


Kommentera

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar