Annons

Annons


Lyxiga kapseltrenden

advanced ceramide capsulesÄr just nu i ett soligt Rom tillsammans med Arga tanten, skönhetsredaktörer från jordens alla hörn och Elizabeth Arden. Anledningen är att det amerikanska beautymärket relanserar sina lyxiga Ceramide-kapslar, en älskad hudvårdsklassiker med över 25 år på nacken. Ända sedan starten har de gyllene små kuddarna tillverkats i en fabrik utanför den eviga staden. Just den har vi fått besöka, en oansenlig byggnad i förorten Aprilia.

Annons
buss till Aprilia

En hel busslast med skönhetsredaktörer på väg att spana in lyxig kapseltillverkning.

Innanför murarna sker dock väldigt spännande saker, så hemliga att vi fick skriva på både kontrakt (om att ej avslöja saker vi inte får avslöja) och lämna mobilen utanför själva labbområdet innan vi blev insläppta (ja, det var svårt). Synd för nu kan jag varken visa de avancerade maskinerna där kapslarna trollas fram, alla färgkartor vi fick spana in (kapslar kan göras i över 500 olika nyanser) eller den rigorösa kontrollen av allt från hygien (sprita händerna mellan varje rum) till den perfekta formen på kapslarna. Det enda jag kan bjuda på är hur snygga vi var precis innan vi fick träda in i det allra heligaste.

elizabeth arden crew

Elizabeth Arden har själv sagt att ”To be beautiful is the birthright of every woman”. Gissar att hon inte behövde köra hårnät och tygtofflor när hon skulle in i labbet.

Det tillverkas över 2 miljarder kapslar om året på just den här fabriken varav nästan 100 miljoner görs åt Elizabeth Arden. Och sedan i somras har de fyllt dessa pärlor med en formula som ska vara tre gånger bättre än den tidigare. Förutom tre olika typer av ceramider* får du nu ett halvt alfabet av vitaminer, kokosolja, retinyl palmitate (a-vitamin variant), tsubakiolja och kolesterol. Mixen är noga framtagen för att smörja huden, stimulera kollagenproduktionen, fylla på med fukt och förbättra både spänsten i huden och strukturen på ytan. Precis vad en mogen, trött och torr hud behöver mao.

Här på fabriken görs nästan allt, från det helt vegetabiliska och biologiskt nedbrytbart gelatinet (från bl a alger) som utgör skalet till den magiska formulan inuti. När kapslarna väl fyllts, i en mycket komplicerad maskin, är de fuktiga, platta, sladdriga, mycket större än de ska vara och lite varma. Därför torktumlas de först och får sedan ligga på bricka och tajta till sig i fem dagar så att formen blir gulligt bullig och ytan hård. Bra för då håller de ända hem till ditt badrum. Och det blir betydligt lättare att vrida av knoppen och få ut härligheten i handen.

ceramide capsules

Kapslarna får åka torktummel och ligga till sig på bricka för att krympa till sin klassiska runda form.

Det enda som inte utförs här är att förpacka kapslarna i de slutgiltiga burkarna, det görs märkligt nog i USA.

Elizabeth Ardens uppdatering av Advanced Ceramide Capsules känns helt rätt i tiden. Serum i kapslar och ampuller är ej nytt men känns just nu superhett. Och så smart. Genom att stoppa de aktiva ingredienserna i engångsförpackning hålls formulan fräsch ända fram till du öppnar den och man slipper spä ut de aktiva ingredienserna med konserveringsmedel. Det är dessutom enkelt att ta med sig. Du slipper tunga flaskor i resenecessären och får lätt plats med flera doser i den lilla plastpåsen med vätskor som är tillåten att ha på flyget.

Samma tänk hittar du t ex hos Estée Lauder som alldeles nyligen lanserat sin Advanced Night Repair i koncentrerad kapselform, Elemis har sin smarta Cellular Recovery Skin Bliss Capsules med olika pärlor för dag och natt, Babor öppnade i höst en hel ampullbar på Åhléns City i Stockholm och Weleda släppte sin 7-dagarskur Wild Rose 7 Day Treatment för någon månad sedan, den kan du läsa mer om här. Nya innehållet i Advanced Ceramide Capsules kommer i butik först i februari men den som väntar på något gott osv.

gnocco di pasta

Stilpoäng till Elizabeth Arden som avslutade dagen med att bjuda på kapselformad och ljuvligt god pasta signerad Michelin-kock. Snacka om genomarbetat tema!

Kul också att Elizabeth Arden, som jag upplevt som lite sömnigt under några år, verkligen är på gång. Man har gjort en av årets bästa mascaror och kommer snart med en till riktigt bra. Man har en nyligen lanserad ansiktsmist som är alldeles förträfflig. Och snart dyker White Tea upp, en ny doft som faktiskt är underbar. Men den berättar jag mer om senare.

*Ceramider är en slags fetter (lipider) som finns naturligt i kroppen och behövs för att den ska fungera. Du hittar dem t ex mellan byggstenarna i huden tillsammans med kolesterol och fettsyror.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar