Annons

Annons


10 steg till en fräschare hy

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av mig.

Läs mer här.

Månader av kyla och mörker sliter på huden. Det blir extra tydligt när solen får ny styrka. Här är knepen som hjälper din vintertrötta hy att vakna till liv igen.

1. Exfoliera mera

Peela tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller och väcka cirkulationen till liv. Har du känslig hy? Pröva enzympeeling som löser upp bindningarna mellan de döda hudcellerna i stället för kornpeeling som slipar bort dem och därför kan irritera. För tåligare och kanske lite grövre hud fungerar en kombination av flera olika exfolierande ingredienser fint.

Annons

Oxygenic Peeling Mask från Cremorlab är en ny typ av peeling som masseras in på torr hud. Formulan bubblar upp under de tre minuter masken ska verka och är sedan lätt att skölja bort med ljummet vatten.

2. Gör en punktinsats

Investera i en ansiktsmask som ger hyn just det som den behöver för tillfället. Det kan vara en lugnande nattmask som även fyller på med fukt. Eller en aktiv arkmask som jobbar med exempelvis retinol och aktivt kol. En djuprengörande lermask som städar rent i porer och får igång cirkulationen är ett annat alternativ. Bästa tillfället att maska? Efter det att huden har peelats.

3. Skynda 
långsamt

Sugen på att investera i de nya produkter som lanseras nu på vårkanten? Visst kan du göra det, men det är bäst inte byta ut hela hudvårdsarsenalen samtidigt. Huden kan reagera negativt på det, även om de nya varianterna kommer att göra gott på sikt. Så vill du testa en ny serie, byt ut en sak i taget. Då får huden tid att vänja sig.

En smart produkt att lägga till rutinen är ett essence water. Det är ett lite krämigt vatten som används efter rengöring men före serum. Essence ger extra fukt men fungerar också som en sluss ner i huden för de produkter du applicerar ovanpå. Firming Shaping Essence Lotion från Body Shop är en lätt gel som ger fukt och ökar effekten av produkterna du sedan lägger på.

4. Byt formula

Även om du inte bör byta ut allt på en gång är det bra att se över vilka produkter du har på badrumshyllan. Vintertid är det välgörande med lite fetare och kraftigare crèmer och balmer som skydd mot vädrets makter. Kanske har du lagt till en rik olja för att få bort fnas och torrhet? När temperaturen stiger är det dock dags att stoppa undan klimatcrèmerna, välja en torrolja och titta efter en dagcrème som ger mycket fukt men är lite lättare i konsistensen, som en gelcrème. Har du en normal till kombinerad hy kanske det till och med räcker med en BB- eller CC-crème under dagtid.

1. Lancômes tonade fuktgel Skin Feels Good Hydrating Skin Tint SPF 23 (reklamlänk via Apprl) ger lätt färg, jämnare ton och en naturlig lyster. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)
2. Oil-Absolute från Filorga (reklamlänk via Apprl) passar alla hudtyper. Trots den lätta känslan gör oljan huden starkare och jämnare. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)
3. Essential Energy (reklamlänk via Apprl) är en ny serie från Shiseido (reklamlänk via Apprl) med bland annat en lättare crème och snabbabsorberad crèmegel för både dag och natt. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Foto Shutterstock

5. Rengör verktygen

Att tvätta penslar, svampar och borstar kanske inte låter som att det har med huden att göra, men det har det i allra högsta grad. Där samlas en hel del bakterier som kan ge irritationer och i värsta fall utslag.

Det är lätt att glömma penseltvätten i den allmänna vardagsstressen men det behöver inte vara så krångligt. Allt som behövs är ett milt schampo, ljummet vatten och en handduk som du kan låta verktygen ligga och torka på.

6. Lägg till det 
lilla extra

Kicka igång huden med en kur som bygger på välgörande C-vitamin. Senaste tiden har det dykt upp flera riktigt bra och prisvärda varianter. Många av dem är just kurer som ska användas i en vecka till tio dagar. Resultatet är en klarare hudton, finare lyster och bättre fart på kollagenproduktionen.

Kuren Power Bright från Ole Henriksen (reklamlänk via Apprl) 
är inspirerad av hudvårdsguruns populära ansiktsbehandling på hans spa i Los Angeles. Tre steg ingår: peelingmask, serum och rengöringsbalm. Stärker, 
jämnar ut hudtonen och ger härlig lyster. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

7. Ta hjälp av ett proffs

Svårt att veta vad just du behöver? Då är en ansiktsbehandling en bra start. Hudterapeuten lägger grunden som du sedan kan jobba vidare på hemma. Du får också en professionell analys av hur din hud mår och vad den har mest behov av.

8. Boosta från djupet

Fråga vilket hudproffs som helst om vilken produkt som är viktigast i rutinen och svaret kommer att vara serum. Anledningen är att det är serum som enskilt kan göra störst skillnad för din hy. Det innehåller aktiva ingredienser som går under hudens yta och påverkar olika processer. Effekten kommer dock inte direkt, huden måste hinna förnya sig och det tar runt fyra veckor.

Välj serum efter behov. Det kan till exempel vara droppar som jobbar för att hudens allmänna tillstånd ska vara på topp, eller en variant som ger mycket fukt. Du kan också kombinera två till tre serum med olika egenskaper.

1. Copper Amino Isolate Serum 2:1 från Niod (reklamlänk via Apprl) är tunna blå droppar för dig som vill öka hudens allmänna hälsa. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)
2. Capture Youth Glow Booster, Redness Soother och Plump Filler från Dior. Tre nya serum med målinriktade egenskaper.

Foto: Helene Linsjö

9. Tänk på 
hela kroppen

Det är inte bara ansiktet som kan må bra av en vårstädning. Armar och ben har en tendens att bli extra torra under vintern. För att lösa upp torra döda hudceller och få bort knottror: Gör en peeling i duschen och använd sedan en mjukgörande lotion med en lätt dos syra. Att torrborsta är också skönt, det får igång cirkulationen så att huden får extra lyster och cellförnyelsen en skjuts.

10. Glöm inte 
skyddet

Kanske har det känts lite överkurs att använda solskydd när man varit inpackad i mössa och halsduk ett tag. Men nu är det extra viktigt, då huden inte har byggt upp något eget skydd. Det är ju så svårt att hålla sig ifrån att vända näsan mot de där värmande strålarna när de väl dyker upp. I dag finns det bra solskydd i många ansiktscrèmer, primers och foundations.


Kommentera

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar