Annons

Hudvårdsskolan – häng på cica-trenden

Den här artikeln innehåller reklamlänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av mig. Läs mer här.

De trillar in i en strid ström just nu, produkter med ordet Cica någonstans i sitt namn. Vissa märken har bara någon enstaka produkt medan andra bygger hela serier. Men vad är det då? Och vem ska det vara bra för?

Annons

Cica är kort för centella asiatica, en välgörande ört som länge använts inom traditionell kinesisk medicin. Som så mycket annat trevligt vi sett de senaste åren har cica-trenden landat här tack vare K-beauty och asiatiska märken. Sedan något år börjar vi dock se cica-produkter leta sig in även hos mer traditionella här hemma. Centella asiatica kallas även för tigergräs eftersom man sett att de ståtliga kattdjuren gärna rullar sig i den klöverliknande örten efter att de sårats i strid. Den har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper och extrakt från örten sägs även stärka kapillärerna i huden, förbättra blodcirkulationen, bygga upp barriären och boosta cellförnyelsen. Med andra ord något att hålla utkik efter om du har känslig hud, lätt blossar upp och/eller har mycket ytliga blodkärl. Här är fem produkter där du hittar en stor andel av örten. Och så en liten luring….

Annons

Cica-Rescue Skin Paste från N°7 är en helt ny bekantskap, en mask som du ska låta ligga på huden under natten för att dämpa rodnader och stärka hudbarriären. Förutom centella asiatica innehåller den lugnande bisabolol och ett extrakt från en växt som heter Opthiopogon Japonicus som ska verka stärkande på just barriären, en viktig egenskap för att hjälpa känslig hud. Den appliceras enkelt med en medföljande plastspatel modell större.

Cica-Rescue Skin Paste från N°7 kostar ca 229 kr/xx ml men finns just nu hos Apotek Hjärtat för 179 kr.

Annons

Revitalift Cicacrem Eye från L’Oréal Paris är en av tre produkter i en hel serie med centella asiatica som riktar sig till en känslig mogen hy. Just den här är en len, behaglig och lätt rosatonad crème som snabbt smälter in. Förutom en liten dos extrakt av tigergräs innehåller den bl a koffein som dämpar svullnader. Dessutom ger den direkt en klarare och ljusare ton, du ser helt enkelt piggare ut.

Revitalift Cicacrem Eye från L’Oréal Paris kostar ca 179 kr/15 ml och finns bl a hos Eleven (reklamlänk via Apprl) .

CC Red Correct från Erborian har blivit en riktig favorit hos skönhetsbloggarna. Den har en ljust grön formula som växlar färg när den landar på huden och ger både en snyggt utjämnande effekt på tonen och en väldigt fin lyster. Den är också väldigt skön på huden, håller stilen hela dagen, innehåller en del vårdande ingredienser (bl a centella asiatica, glycerin och zink) och ger skydd mot UV-ljus. Jag skulle säga att den är betydligt lättare och ger en mer naturlig finish än många andra cc-cremer jag testat. Den täcker t ex inte mina fräknar och större pigmenteringar behöver jag gå över med ytterligare produkt eller ta på en annan concealer. Du kan läsa mer om den här.

Annons

CC Red Correct från Erborian kostar ca 545 kr/45 ml och finns i Sverige endast på Sephora (reklamlänk via Apprl) .

Cicarepair Tiger Grass Camo Drops och Color Correcting Treatment ingår i från en serie från Dr Jart+. Båda är lätt gröntonade men färgen förvandlas när formulan landar på huden och ger en direkt  rodnadsdämpande effekt tillsammans med en jämnare och klarare hudton i övrigt. Både droppar och crème innehåller glycerin, niacinamide och zink som har fin effekt på både plitor och porer. De fungerar utmärkt som primers då du hittar en ganska stor andel silikoner på ingredienslistorna. Det ger en snyggt jämn yta och vill du inte ha foundation ovanpå fungerar det också fint, framför allt dropparna ger lite extra glow. Du kan även lägga dem i lager, ovanpå varandra. Då får du ännu finare effekt på hudton och rodnader. Dropparna beskrivs som ett hybridserum men jag har annat serum plus dagcreme under.

Cicarepair Tiger Grass Camo Drops är en nyhet som kostar 415 kr/30 ml och finns på Sephora (reklamlänk via Apprl) . Color Correcting Treatment har funnits i några månader. Den kostar ca 160 kr/15 ml och finns även den på Sephora (reklamlänk via Apprl) .

Annons

Baume Cica-Botanic är en av vårens nyheter från Decleor, ett helt naturligt eucalyptus-doftande multibalm som du kan använda överallt på kroppen där huden är torr och irriterad. Den här formulan smälter under värmen från fingrarna och går sedan lätt in. Här får du mängder av näringsrika och välgörande växtextrakt men faktiskt inte någon centella asiatica trots cica i namnet. Lur eller inte? Ja, lite tycker jag nog. Men det är fortfarande ett väldigt trevligt innehåll.

Baume Cica-Botanic från Decleor kostar ca 389 kr/50 ml och finns bl a hos Lyko (reklamlänk via Apprl) .

2 kommentarer till “Hudvårdsskolan – häng på cica-trenden”

  1. Sara skriver: 9 april, 2019

    Tack för att du lär mig nåt nytt 🙂 Jag visste inte vad cica var för något. Jag noterar att du inte nämner märket Cicamed? Av namnet att döma låter det väl som de riktar in sig på cica som innehåll?


    1. Jessica Femina skriver: 12 april, 2019

      Vad glad jag blir! Jag vet tyvärr inte varför Cicamed heter som de gör, kanske att det ska spela på kopplingen till naturen. De har ju en mix av ekologiska naturliga ingredienser och medicinskt framställda ingredienser. Men jag blev nyfiken nu så ska kolla med dem ☺️


Dela på:
Annons
Laddar
https://jessicas-skona-varld.femina.se/harvard-2/oldie-but-goldie-dry-texturizing-spray-fran-oribe/