Annons

Annons


Fem favoriter i vinterns doftgarderob

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av mig.

Läs mer här.

Förra veckan var jag på upptäcktsresa hos Jo Malone på Åhléns City i Stockholm. Där hittade jag en ny favorit till min lilla doftgarderob. Nu på vintern krymper denna snabbt, när temperaturen sjunker står de fräscha, sportiga och citrus-stinna dofterna mest och samlar damm. Så de ställer jag undan. Istället längtar jag efter mer kryddigt, mustigt och varmt på huden. Det blir som en rustning när man ska ut i det kalla. Jag tycker också att den typen av doft passar väldigt bra på den här årstidens fester. Mycket tända ljus, heta drycker och kryddig mat – då är det härligt med något som också är lite kryddigare på huden. Här är tips på dofter att värma sig med i vinter, både nya stjärnor och älskade klassiker.

Annons

Vinterns vinnande kombo – lilja flankerad av salvia, ingefära och mörk amber med ett spännande stänk av salt.

Dark Amber & Ginger Lily heter min nya favorit från Jo Malone. Men jag väljer inte colognen här utan kroppsoljan. Det ger en ljuvligt hudnära doft av orientaliska kryddor, ingefära och tränoter som bara den som kommer riktigt nära kan känna. Här ska också finnas lilja, jasmin och ros men det är inte en blommig doft, blommorna gör bara att kryddorna och tränoterna mjuknar lite. Jag använder den med en annan doft ovanpå, så är ju Jo Malone tänkt. Och till denna plockar jag trots allt fram en fräsching, närmare bestämt Wood Sage & Sea Salt men den är fräsch på ett icke sportigt sätt, också den är en hudnära doft. Det är en kombination som ger mig självförtroende, jag gillar hur jag känner mig när jag bär den.

Dark Amber & Ginger Lily från Jo Malone finns bl a på Åhléns och varuhusets nätshop. En flaska cologne intense kostar 970 kr/50 ml medan Dry Body Oil går på 640 kr/100 ml.

Lavender & Wool från Linda Landenberg är en doft för dig som vill ha något verkligt speciellt. Den kan varken beskrivas som en traditionell dam- eller herrdoft. När Linda presenterade sina dofter för pressen tidigare i år beskrev hon den själv som när man kommit in från en frostig promenad och sätter sig framför brasan med ullpläden omkring sig, på vägen in har man passerat lavendelodlingen som just börjat värmas upp av solen. Tre olika sorters lavendel har Linda använt och hon har kombinerat dem med svartpeppar, choklad, patchouli, kardemumma och cederträ för att ge oss den där känslan. På mig blir det varm choklad, salt lakrits och värmande brasa när den fått sitta ett tag på huden, väldigt spännande.

Lavender & Wood från Linda Landenberg finns bl a på Lyko.se (reklamlänk via Apprl) . Den kostar 1295 kr/50 ml EdP.

Coco Noir från Chanel är en modern klassiker som tog hem priset både på Swedish Beauty Awards och Elle Beauty Awards 2013. Jag satt i juryn på båda så lite kan jag ha haft med den saken att göra. Med en underbart kaxigt kryddad kropp är den enda accessoar du behöver till den lilla svarta. De mest framträdande noterna här är ros, jasmin, pachouli, sandelträ, tonkaböna och vit mysk.

Coco Noir från Chanel kan du numera köpa direkt från modehusets svenska sajt chanel.se. Där kostar den 785 kr/35 ml EdP, en flaska som räcker länge.

Dries van Noten par Frederic Malle är också den en favorit sedan några år, kanske den jag gillar allra mest då den ger det allra bästa frostskyddet. Vanligtvis har jag svårt för vanilj, jag tycker att det är kvävande. Men det här är en mjuk och modern oriental där belgisk våffla sveps in i mjölkig sandelträ. Det gör att sötman får en twist jag gillar. Såklart är det inte våffla som not, förutom vaniljen innehåller denna jordig viol, brända mandlar, saffran och som jag nämnde sandelträ. Det ska även finnas en rejäl dos citrus men den kan jag inte känna, kanske den också bidrar till att det inte blir för sockersött. Du kan läsa mer om den här.

Dries van Noten par Frederic Malle finns på Cow Parfymeri. Det finns flera storlekar att välja mellan, från en lille på 10 ml för 380 kr till en rejäl 100 ml som kostar 200o kr.

Velvet Haze heter en av årets bästa doftsläpp, en sådan där pärla från Byredo som får folk att våga fråga vad det är som doftar så gott. Den passar dig som vill ha sammetslen sötma men på ett luftig sätt, som om du skakar dina parfymerade lakan i kall luft. Kokosmjölk och gröna blad blandas med ambrette, kakao (som känns mer sammetssträv än sötsliskig), vild (?) mysk och patchouliblad, en annorlunda mix svår att stå emot.

Velvet Haze från Byredo finns bl a på NK och på byredo.com. Den minsta flaskan är på 50 ml EdP och kostar 980 kr.


Kommentera

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar