Annons

Annons


En riktig beautyqueen

I onsdags trotsade jag snöyran och tog mig in till stan trots förmaningar från maken att det var bättre att stanna hemma. För inget skulle kunna hålla mig från den intervju som stod på agendan. På Berns väntade nämligen Terry de Gunzburg, en sann beautyikon. Kanske säger inte namnet dig så mycket. Men att Terry kommer till Sverige är för oss som skriver om skönhet som att ha kungligheter på besök. Hon ligger bakom en av världens mest älskade skönhetsprodukter som inte bara sålt miljoner utan också kopierats av ungefär vartenda makeupmärke i hela världen. Och den är jag säker på att du känner till. Jag pratar om Touche Éclat, Yves Saint Laurents magiska highlighter/concealer som Terry uppfann 1992. Det var inte bara formulan som var unik. Klickpenn-förpackningen var också genialisk. Och det här är inte den enda kultprodukten hon gett oss.

Annons

Men innan Terry landade hos YSL hade hon hunnit med att jobba för de legendariska systrarna Carita och sminkat en hel drös av supermodeller för omslag till Vogue och dess likar. Det är så häftigt, här är en kvinna som är en länk till en svunnen tid. Ändå tar det bara några minuter in på vår intervju så känns det som att vi varit vänner i flera år.

Terry och jag

Direkt från snöyran och in i värmen – en av de trevligaste intervjuobjekten någonsin.

Hon är verkligen härlig, pratglad, omtänksam och bjussig. Och full av idéer, det fullkomligt sprudlar av kreativitet i den här människans huvud. Troligen en av förklaringarna till att hon idag är grundare av ett av världens mest respekterade beautymärken – By Terry. Och det ligger i släkten. Terrys syster är Aliza Jabès, grundare av ett annat bekant skönhetsmärke – Nuxe.

Att systrarna skulle hålla på med skönhet är inte alls konstigt. Terry berättar för mig att det var något som fanns naturligt i familjen från det att hon var liten:

– Istället för att baka med mamma så mixade jag och min lillasyster dofter och krämer i köket med pappa, som var forskare i kemi. Och mormor älskade sina skönhetsprodukter mer än mat. Hon kunde svälta så länge hon fick smörja in sig med de bästa cremerna och måla läpparna med de lyxigaste läppstiften!

Hos systrarna Carita fick hon sin utbildning till makeupartist och det var också här hon gjorde sitt första tidningsomslag (för Vogue). Och sin första produkt, en helt ny typ foundation för den tiden baserad på vatten. Den gav en mycket lättare och naturligare finish än alla de pancake-baser som fanns. Under flera år var hon eftertraktad makeupartist, hon blev känd för en naturligare och mer bärbar look än den rådande trenden. Det var precis vad Yves Saint Laurent letade efter, hon säger själv att det var kärlek mellan dem redan vid första mötet. I mer än 15 år var hon kreativ chef för Yves Saint Laurent Beauté. Till slut kunde hon dock inte hålla sig längre. Det var dags att göra något under eget namn. 1998 grundade hon By Terry och med det uttrycket Haute Couleur.

-Jag drömde om att ge kvinnor alla de där lyxiga skönhetsskatterna som de stora märkena inte kunde ta fram för att det var för dyrt och för svårt att producera. Jag kompromissar inte, jag har galna idéer och jag har mod att säga ja när det dyker upp något som väcker min nyfikenhet. Det är kostsamt men det blir också väldigt bra.

by terry hyaluronic hydra powder

Välanvänd puderburk med magiskt innehåll.

Ett exempel är prisvinnande Hyaluronic Hydra-Powder, ett magiskt puder som gör allt du vill att ett puder ska göra utan att det varken syns eller känns. Dessutom är det välgörande för huden. Det är en av mina all time-favoriter. Men hur kom hon på att använda hyaluronsyra i ett puder?

-Jag var i labbet en dag och såg ett vitt pulver som låg i en liten burk. Det var hyaluronsyra i mikrosfärer, då användes det enbart i krämer för att dess utslätande effekt på hudens yta. Men bara i en mycket liten mängd då det är väldigt dyrt. Jag tog lite på fingret och drog ut över huden och det var så häftigt, det bara smälte in och jämnade samtidigt ut. Jag  var tvungen att göra något med detta. Så föddes idén om ett hudvårdande puder. Just nu jobbar jag faktiskt på att ta fram det i olika nyanser.

Anledningen till att Terry de Gunzberg är i Stockholm den här kalla onsdagen är för att berätta om en ny serie baserad på en annan av hennes kultprodukter – Baume de Rose, ett välgörande läppbalsam i lyxförpackning och By Terrys mest sålda produkt. För att följa upp succéen har man tagit fram en hel serie med ansiktscreme, handcreme och kroppscreme.

by terry baume de rose

Rosfrossa när By Terry utökar den populära Baume de Rose-serien.

Precis som ursprungsprodukten har de tre nyheterna lyxigt rika konsistenser, en mjuk och fin doft av ros och ett innehåll som består av flera välgörande extrakt från olika delar av rosen men också olika typer av ros. Förutom ros finns här också t ex kokosolja och glycerin. Alla tre gör huden len, den får skydd och dessutom lite extra lyster, här finns en liten dos av skimrande mica. Priserna börjar på 399 kr för Hand Cream och de finns redan på t ex Skincity.

elle beautycrew

Precis som det mesta som kommer ur denna kvinnas händer så är de nya Baume de Rose-produkterna omöjliga att stå emot. Här Elles tre beautymusketörer som doppade fingrarna i cremeburkarna direkt.

Terry de Gunzberg älskar rosen, man skulle nästan kunna säga att hon är besatt. Du hittar inte bara extrakt från den i Baume de Rose-serien. Hos By Terry finns också den exklusiva hudvårdsserier Cellularose och du hittar ros i makeupen och såklart i hennes dofter. Och hon planterar varje år 200 rosenbuskar på sitt landställe i södra Frankrike.

-Rosen har en speciell plats i mitt hjärta. När jag var liten brukade min mamma göra rent mig med rosenvatten, hon använde det nästan som en babycologne som hon svepte över huden och huvudet. Hon har också berättat att jag redan som treåring krossade rosenblad och mixade med lera för att göra masker. Den här blomman fascinerar mig, när du tar ett rosenblad och känner på det så är det väldigt delikat. Ytan är nästan som hud, den är inte helt slät när man tittar nära. Och den innehåller så mycket bra ämnen för huden. Vi har analyserat rosen in i minsta beståndsdel.

By Terrys produkter ligger absolut i lyxklassen tillsammans med stora märken som Giorgio Armani och Tom Ford. Men de är också väldigt dryga och jag tycker nästan allt är bra. Man får tänka ”cost per wear” som Arga tanten brukar säga. Förutom Hyalyronic Hydra-Powder och Baume de Rose är tre favoriter den sköna peeling Dual Exfoliation Scrub i Cellularose-serien, ögonpennan Ombre Blackstar och det smarta läppstiftet Rouge Expert Click Stick som du lätt målar på utan spegel tack vare den smart utformade toppen. Och till våren kommer fler nyheter på makeupsidan, från en nudepalett till läppglans och smarta stick som är både blush och highlighter i ett med mjuk applikator i ena änden. Våren kommer tidigt i år, 25 januari lanseras dessa.

by terry makeup

Gloss Terribly Shine i tre nyanser, Glow-Expert Duo Stick samt Eye Designer Palette med sex silkeslena nude-skuggor.

Skulle du vilja ha något som är ännu mer utöver det vanliga? Då är tipset att boka tid med By Terrys kolorist i Paris-butiken. Under en två-timmars session plockar man fram exakt den nyans men också konsistens som du vill ha på allt från foundation till läppstift. Du kan till och med få välja vilken typ av förpackning produkten ska förvaras i.

– Sedan tar det ca tre veckor innan du får dina produkter, en årsförbrukning av t ex foundation i en vacker box. Jag kallar det Couture Cosmetics, det finns inga gränser, vi kan göra allt utom mascara och det ligger 10 års utbildning bakom kunskapen som min personal besitter.

Det låter som en dröm men då blir det till att spara. 650 euro får man betala, då har du å andra sidan en årsförbrukning av vald produkt i exakt rätt färg. Enligt Terry de Gunzburg tjänar hon inget på den här tjänsten, hon gör det för att hon vill.

Innan jag släpper iväg henne ber jag om hennes bästa skönhetstips. Det kommer en flod. Och alla går ut på att det ska vara enkelt och gå snabbt att känna sig snygg. För det är hennes filosofi.

-Kvinnor har inte tid att lägga flera timmar varje dag och jag vill inte att de ska känna att de måste vara proffs för att kunna känna sig fina. Min egen rutin tar fem minuter, den går lika naturligt som att borsta tänderna. Jag har en droppe rengöringsolja på huden, masserar in rengöringscreme över och sprayar på micellärvatten. Det här torkar jag sedan bort med en fuktig varm handduk. Jag lägger på ett djupt återfuktande serum, lite cream och sedan Denciliss Anti-Wrinkle Serum Foundation. För att huden ska må bra behöver den rengöras, återfuktas, matas med näring och skyddas.

Vi kramas och säger hej då och Terry de Gunzberg skyndar vidare. För det är mycket att hinna med. Den här sköna kvinnan nöjer sig inte med att ”bara” fundera ut nya spännande produkter. Hon står ofta på golvet vid sina diskar och tipsar kunderna om hur de kan förnya sin makeup. Och nästa stopp efter snötäckta Sverige är Kina där hon ska gästspela som Beauty editor in chief för ett nummer. Det numret måste jag köpa!

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar