Annons

Annons


Bye bye babyeksem?

Visste du att ordet eksem kommer från grekiskan och betyder koka över? Och att man kokar över kan det verkligen kännas som när man är drabbad av de här utslagen. De kliar, svider och kanske till och med spricker – det är en riktig plåga. Än värre om du är en liten baby som inte kan tala om vad som skaver.

Annons

Foto: Colourbox

Det var länge sedan mina barn var så där pluttiga men jag får fortfarande svettningar när jag tänker på hur olyckliga de var när kliet satte in. Och om man kliar blir det bara värre, till slut kan huden bli inflammerad och då ett lätt byte för bakterier att angripa.

Atopiskt eksem är en kronisk inflammation i huden som blir allt vanligare, i Sverige drabbas vart femte barn. I veckan var jag på ett pressmöte som hölls av ACO. Där berättades att man i många forskningsstudier försökt hitta ett botemedel men utan att lyckas. Därför bestämde sig flera forskarteam på olika håll att ta sig an problemet på ett nytt sätt. Man ville hitta ett sätt att istället förebygga. Och nu har flera av varandra oberoende studier kommit fram till en metod. Genom att varje dag smörja in det lilla barnet med en mjukgörande creme kan man minska risken för att eksemen ska dyka upp rejält. Studierna är genomförda på barn där någon i den nära familjen (förälder eller syskon) har eller har haft atopiskt eksem. Halva gruppen behandlades med just mjukgörande creme och andra halvan fick ingen creme. Efter 24 veckor hade 22 % i den behandlade gruppen fått eksem medan 43 % hade utvecklat eksem i gruppen med obehandlade barn.

Anledningen till att det verkar fungera är att eksem uppstår i kombination med en försvagad barriärfunktion. Genom att smörja in huden stärks barriären och står på så sätt bättre rustad. Spelar det då någon roll vilken creme man använder? Det ville ACO ta reda på så man gjorde en egen undersökning på 172 personer som redan fått eksem. Här ville man se hur många som fick återfall. Den ena halvan av gruppen fick en neutral barriärcreme och den andra halvan fick Canoderm. Resultatet? Canoderm förlängde den eksemfria tiden med ca 50 % jämfört den andra mjukgörande produkten. Anledningen sägs bl a vara att det i Canoderm finns t ex fuktbindande glycerol, eller glycerin som det också heter, samt karbamid. Canoderm ska dock bara användas på vuxna och större barn.

Har du riktigt smått hemma är Miniderm det som rekommenderas, den innehåller hela 20 % glycerol. Och är där riktigt torra områden så finns Minicare som också den innehåller glycerol, pantenol och zink, den är extra fet för att verkligen smörja och skydda. Jag gillar alla dessa men tycker också att La Roche-Posays Cicaplast Baume B5 är en riktig liten mirakeltub och så smidig att ha med sig i skötväskan. Ska man smörja in hela kroppen finns Lipikar Balm AP+. Båda dessa fungerar lika bra till liten som stor.

Förutom att smörja huden varje dag med en rejäl mängd creme är det bra att:

Bara använda parfymfria produkter.

Hälla några droppar mild olja i badvattnet.

Var noga med att tvålen som används är mild och använd helst inte mer än ett par gånger i veckan.

Tvätta kläder och lakan innan de används första gången.

Hålla sovrummet svalt och använda svala sovkläder – att svettas ökar på kliet.

Använda kläder av bomull närmast kroppen. Tänk på att åtsittande kläder också kan ge klåda.

LÄS OCKSÅ


4 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar