Annons

Annons


Handfasta tips för känslig hud

När huden strular vill man helst bara gömma undan sig.

Om man aldrig haft problem med huden är det svårt att förstå vilket helvete det kan vara. För vissa pga att det faktiskt är smärtsamt och för andra för att det syns. Och ofta båda. Man får blickar, till och med kommentarer om hur man ser ut. Det ironiska är att det också blir svårare att få på sminket snyggt när huden reagerar. När man verkligen känner att man behöver det, då blir det bara pannkaka.

Annons

Känslig hud kan vara genetiskt men också påverkas av hur vi lever och var vi lever. Känsligheten kan visa sig i en mängd symtom, ibland bara ett enskilt och ibland flera samtidigt. Huden kan upplevas uttorkad. Den kan vara röd och börja blossa. Det kan klia och sticka. Och den kan reagera på allt från beröring till olika produkter, ibland till och med vatten.

Kyla är en av orsakerna till att huden kan bli känslig.

Här är några anledningar till att huden blir känsligare:

Det kan vara att hudens naturliga skyddsbarriär försvagats av någon anledning. Den kan helt enkelt ha brist på fukt och/eller fett vilket gör den torr och små sprickor bildas. Men det kan även orsakas av kyla, starka produkter och för kraftfulla behandlingar, t ex exfolieringar, som skadat barriären. Huden förtunnas och upplevs väldigt skör, tänk frostingen på en kaka.

Det kan vara en allergi eller överkänslighet mot vissa ämnen, som parfym. Men det finns många olika så kallade allergener, faktum är att listan med de allra vanligaste ständigt fylls på.

Det kan vara inflammation. Och inflammation i huden kan man få av massor av orsaker. Allt från för ivrigt solande, överdriven exfoliering och elaka luftföroreningar i luften till stress i alla möjliga olika former. Förutom att emotionell stress är jobbigt i sig kan det alltså visa sig på huden.

Så kan man få bukt på problemet? Absolut! Det finns hjälp. Men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja. Här är några tips.

Lugna huden. Sköna ingredienser på en retlig hy är t ex aloe vera, bisabolol, kamomill, lakritsrot.

Ta bort ingredienser som är kända för att kunna reta huden. Det kan t ex vara parfym, färgämnen och alkohol men även aktiva ingredienser som A-vitamin och fruktsyror. Och mentol, håll detta borta från din hud!

Skala ner antalet produkter och om du tror att du är överkänslig mot någon ingrediens – välj gärna produkter med få ingredienser. Ju fler ingredienser desto större risk att du reagerar på någon av dem medan en kortare innehållsförteckning gör det lättare att upptäcka vad du reagerar på. Du behöver en mild rengöring, en mjukgörande creme och en barriärcreme. När huden börjat återhämta sig kan du lägga till en produkt i taget, t ex ett uppbyggande serum eller ett återfuktande essence.

Bygg upp och stärk barriären. Här behövs t ex fukt och essentiella fettsyror. Serum kan hjälpa dig att jobba från grunden och en barriärcreme ser till att huden får arbeta ifred.

Återställ balansen i mikrofloran på huden. Det finns över en miljon bra bakterier på hudens yta men vi gör mycket för att ta kål på dem. Ett sätt att hjälpa dem att må bra är t ex genom att använda produkter med prebiotika.

Skydda huden mot sol men också mot plötsliga temperaturväxlingar, något som blir vanligare nu när det blir kallare ute. Du kan använda en s k barriärcreme som gör att skillnaden mellan varmt och kallt i luften inte påverkar huden i samma grad som utan.

Tack och lov finns det numera en hel del produkter som är framtagna speciellt för att göra allt detta. Tips på det kommer i nästa inlägg.

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar