Annons

Snabb koll på nya ingredienslarmet

cremeonskin

För några år sedan var det parabener som var i hetluften och förra året de cykliska silikonerna (läs om det här). Nu kommer nya larmrapporter om farliga ämnen i skönhetsprodukter och det kan vara svårt att hänga med i svängarna. Här kan du snabbt få svar på några av de vanligaste frågorna.

Annons

Vad gäller saken?

Polyaminopropyl biguanide, eller PHMB alt PAPB som det också förkortas, är en syntetisk polymer som länge använts i skönhetsprodukter men också i t ex sårspollösningar och pooler.

Varför finns det i skönhetsprodukter?

Det används som konserveringsmedel, något som är viktigt för att det inte ska börja växa bakterier i produkterna.

Annons

Varför pratar man om det nu?

Innan juli förra året ansågs det här ämnet säkert att användas i en halt på upp till 0.3% i kosmetiska produkter. Men nu har EUs vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet meddelat att den gränsen inte längre anses vara säker. Ämnet har visat sig ha flera negativa effekter, t ex cancerframkallande och allergiframkallande men även miljöfarligt.

Är det vanligt?

Det används allt mindre, många företag väljer att själva ta bort det och ersätta med andra konserveringsmedel eftersom man inte vill förknippas med något dåligt. På Apoteket har man t ex valt att ta bort ämnet ur sina egna serier och man har sedan förra året valt att inte heller plocka in några nya produkter som innehåller det.

Annons

Varför finns det fortfarande?

Här hemma är Läkemedelsverket och branchorganisationen KTF oense om hur man ska tolka EUs direktiv. Den förra anser det förbjudet i både kemikalielagstiftningen och kosmetikalagstiftningen och den senare att det fortfarande är tillåtet p g a att vissa ämnen i kosmetiska produkter kan bli undantagna reglerna eftersom dosen som används är så liten. På KTF tar man upp exemplet med att det faktiskt är livsfarligt att dricka 2 liter sprit om dagen men att använda en parfym som innehåller samma sorts sprit är helt ofarligt. Enligt Marie Lodén, apotekare och en av Sveriges främsta experter på hud och kemi, kan EUs kommitté godkänna substanser enligt kosmetikaförordningens paragraf 15  om risken för människa är obefintlig eftersom den mängd man utsätts för är så mycket lägre än den mängd som skulle kunna befaras ge cancer. Till exempel finns där, enligt Marie Lodén, många växter och kryddor som använts i massor utav år. Just nu väntar man på att få ett besked på en ny nivå för säker användning.  Vill du läsa mer om vad KTF anser kan du titta här.

Annons

Finns det några alternativ?

Det finns idag ca 60 andra godkända konserveringsmedel.

Vad ska jag göra om det finns i mina produkter hemma?

Halten av PHMB understiger i de allra flesta den tillåtna halten med råge vilket gör att det inte finns någon akut risk för din hälsa. Enligt Marie Lodén är det dessutom troligen så att många av de produkter som har förekommit i artiklar den senaste tiden bara innehåller spårmängder från råvaror som konserverats med PHMB.

Vad tycker du?
Jag kommer inte att slänga några produkter eftersom halten är så liten att den är ofarlig för mig. Men precis som när det kommer till cykliska silikoner och mikroplaster hoppas jag att branschen självsanerar och slutar använda dessa ämnen. De är ju inte bara är tveksamma för oss människor utan också bevisat dåliga för miljön.


(Obligatorisk)


Annons



Laddar